Te miért választottad a Taekwon-do-t? Szarapka István mester válaszol


Létrehozva: 2024-01-07 11:57:29

A Taekwon-do olyan életforma, olyan testet és lelket erősítő edzés, amit bármely korban el lehet kezdeni. Szarapka István 3. danos mestert kérdeztük, ő miért ezt a sportot választotta, mi volt az út, ami ideáig vezette. 

Mikor kezdtél el sportolni?


A legelső sport a jéghoki volt. Általános iskolában a tornatanárom javasolta, hogy próbáljam ki a jégkorongozást. Osztálytársakkal, barátokkal kezdtünk el járni a város másik részébe. Nagyon megtetszett a korisoknál a küzdés, vonzott a csapatszellem. Fontos erény ott a gyorsaság, a rövid reakció idő, a helyzetekre való gyors reakció is. Erősek voltak az erőnléti edzések is, melyeket fedett pálya hiányában nyáron végeztünk, a kardio mellett súlyzós erősítések voltak. Mivel országos bajnokságban is játszottunk, a meccsek pedig sok utazással jártak, izgalmas volt, hogy a szezonban minden második héten új helyeket ismerhettünk meg.  A versenysportolást a tanulmányaim befejeztével a munkám miatt hagytam abba, mivel a beosztások elkészítésénél nem voltak tekintettel az edzésekre és meccsek időpontjaira. Ezt a sportot nem önként hagytam abba, így a jéghoki megmaradt a legszebb emlékezetemben.


A  jéghokit a karate váltotta, az egy teljesen új mozgáskultúrát jelentett. Shotokan karate japán eredetű küzdősport, melynek része formagyakorlat és küzdelem is.  Az edzőnk igen elkötelezett, de nem egy barátkozó típusú nagymester volt. Arra gondoltam, ha én egyszer edző leszek, ezt másképpen fogom csinálni. Heti kétszeri edzéssel igazából szabadidős sportként művelve a karatéban 4. fokozatig, a zöld övig jutottam el. Akkor a formagyakorlatok voltak a kedvenceim, igazán tetszettek abban a sportban. Fiam születése után másik városba költözés végett abbahagytam.


Hogy kerültél kapcsolatba a taekwon-do-val?


Veszprémbe költözésünk után az új munkahelyemen egy munkatársam hívott el a veszprémi Taekwon-do SE edzésére. Az első edzésemet Dr. Somlai János hat danos mester tartotta. Nagyon igénybe vevő edzés volt, számomra nagy kihívást jelentett. Szerencsére a csapattársak nagyon segítőkészek voltak. Elmagyarázták, hogyan kell elérni a pontosságot, hogyan erőt kifejteni és milyen dinamikával szükséges végrehajtani a gyakorlatokat. Az edzéseken a kitartással nem volt probléma, a nyújtást otthon saját készítésű nyújtó géppel végeztem és végzem a mai napig is. Az elvárt gyorsaságot hosszú évek gyakorlásával sikerült elérnem. A szinusz (hullám) mozgást Sebestyén Pál öt danos mester útmutatása és felügyelete alatt sikerült elsajátítanom. A veszprémi egyesület egy összetartó és jó társaság. Az edzéseken túl is szervezünk programokat, amelyeknek mozgató rugója Kerekes Balázs öt danos mester klub vezető. Gyakran túrázunk együtt vagy közös kültéri főzéseket tartunk. Nyáron mindig van egy összejövetel, ilyenkor hajózunk is az egyesületi tagokkal a Balatonon.  Gyakran szerveznek továbbképzéseket. Részt vettem már ilyeneken belföldön és külföldön is egyaránt. Vannak formagyakorlatokkal és önvédelemmel kapcsolatos képzések, de vannak külön a felsőbb vizsgákra való felkészítések és a bírói továbbképzések is.  


Már több danos mester vagy. Mennyi idő után jutottál el a mostani fokozatodig?


Számomra nagyon hosszú időnek tűnt, mire teljesen átszoktam a karate mozgásról a taekwon-do-ra. Az első öv vizsgát az első edzéstől számítva kb.  egy évvel sikerült letennem, nyolc év alatt jutottam el a fekete övig. Közben dolgoztam külföldön is, nem mindig sikerült felkészülnöm az éppen esedékes következő vizsgára. Nem adtam fel, folyamatosan edzettem és 2021-ben elértem a 3. dan fokozatot.


Mennyit edzel egy héten?


Rendszeresen hetente négyszer 1,5 órát edzek, két taekwon-do és két kick boksz edzésem van. Péntekenként van néhányunknak senior edzés, amit dr. Somlai János tart mesterek részére. Ezen kívül otthon és más termekben is edzek, lányommal Noémivel, aki szintén fekete öves mester.


Bíráskodtok is?


Ebben kezdők vagyunk, már több versenyre hívtak bennünket pontozó bírónak.  Ehhez minden évben részt veszünk a bírói továbbképzésen, melyen ismertetik az új szabályokat, elvárásokat. Ez nagy megtiszteltetés mindkettőnk számunkra.


Mit jelent edzőnek lenni?


Ez nagy megtiszteltetés és nagy kihívás is egyben. Nem csak a gyakorlatokat kell elsajátítaniuk, hanem a teljes mozgáskultúrát és személyes példát is kell mutatunk, hogy alapítónk Choi Hong Hi szellemiségét továbbadhassuk.   Az elmúlt időszakban a kezdő felnőttek edzését is rám bízták. Ez a feladat sok türelmet és fegyelmet igényel, de soha nem futottam el a kihívások elől. Célom, hogy a felnőtt korosztályából minél több embert vonzzak be az edzésekre, hiszen a példám mutatja, hogy nem csak az érhet el mesterfokozatot, aki kiskorától csak ezt gyakorolja. A taekwon-do edzések egy összetett mozgáskultúrát jelentenek, de ennek a sportnak az elemeit - a formagyakorlatot, a küzdelmet és az erőtörést, speciál törést külön-külön is sikeresen teljesítheti valaki, aki bekapcsolódik hozzánk.
 
 


 
 

« Vissza a hírekhez